Domanda PROT. A0375-2020-36407
Codice Progetto A0375E0161
ABSTRACT
Declino cognitivo, perdita di massa e forza muscolare, alterazioni della composizione del microbiota intestinale sono tratti patologici cronici legati all’invecchiamento che possono essere prevenuti o ritardati con la dieta mediterranea. L’idrossitirosolo (HTyr) è un composto fenolico presente nell’olio extravergine di oliva che può esercitare un effetto protettivo in diverse patologie croniche associate all’età grazie alle sue proprietà antiossidante, antinfiammatoria e neuroprotettiva. Recenti risultati pubblicati dal gruppo di ricerca hanno dimostrato che l’HTyr svolge un’attività pro-neurogenica, stimolando la proliferazione delle cellule staminali e progenitrici nelle nicchie neurogeniche del cervello in topi anziani e aumentando la sopravvivenza dei nuovi neuroni prodotti. Il presente progetto si propone di studiare in un modello animale di invecchiamento i potenziali effetti benefici del trattamento per via orale con HTyr e con estratti arricchiti in HTyr ottenuti dai sottoprodotti della produzione olearia tramite tecnologie innovative e sostenibili.
In particolare, il progetto è articolato nei seguenti WP:
WP1. Produzione di HTyr e di estratti arricchiti in HTyr. Responsabile: Prof.ssa Roberta Bernini – Università degli Studi della Tuscia, Dipartimento di Scienze Agrarie e Forestali (DAFNE)
WP2. Effetti di HTyr e di estratti arricchiti sulla neurogenesi e le capacità cognitive di topi anziani. Responsabili: Dott.ssa Laura Micheli e Dott. Felice Tirone – Consiglio Nazionale delle Ricerche, Istituto di Biochimica e Biologia Cellulare (CNR-IBBC)
WP3. Effetti di HTyr e di estratti arricchiti sulla funzionalità del muscolo scheletrico in topi anziani. Responsabile: Dott.ssa Maurizia Caruso – Consiglio Nazionale delle Ricerche, Istituto di Biochimica e Biologia Cellulare (CNR-IBBC)
WP4. Effetti di HTyr e di estratti arricchiti sulla composizione del microbiota intestinale di topi anziani. Responsabili: Prof. Carla Caruso e Dott.ssa Laura Bertini – Università degli Studi della Tuscia, Dipartimento di Scienze Ecologiche e Biologiche (DEB).
CUP: B55F21003560008
Contributo concesso: € 150.000
Responsabili scientifici: Prof.ssa Roberta BERNINI – Università degli Studi della Tuscia, Dipartimento di Scienze Agrarie e Forestali (DAFNE); Prof.ssa Carla CARUSO – Università degli Studi della Tuscia, Dipartimento di Scienze Ecologiche e Biologiche (DEB)
PARTNER
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
ASP.NET_SessionId | session | Issued by Microsoft's ASP.NET Application, this cookie stores session data during a user's website visit. |
cookielawinfo-checkbox-advertisement | 1 year | Set by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie records the user consent for the cookies in the "Advertisement" category. |
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
CookieLawInfoConsent | 1 year | CookieYes sets this cookie to record the default button state of the corresponding category and the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie. |
csrftoken | 1 year | This cookie is associated with Django web development platform for python. Used to help protect the website against Cross-Site Request Forgery attacks |
wpEmojiSettingsSupports | session | WordPress sets this cookie when a user interacts with emojis on a WordPress site. It helps determine if the user's browser can display emojis properly. |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
NID | 6 months | Google sets the cookie for advertising purposes; to limit the number of times the user sees an ad, to unwanted mute ads, and to measure the effectiveness of ads. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 6 months | YouTube sets this cookie to measure bandwidth, determining whether the user gets the new or old player interface. |
VISITOR_PRIVACY_METADATA | 6 months | YouTube sets this cookie to store the user's cookie consent state for the current domain. |
YSC | session | Youtube sets this cookie to track the views of embedded videos on Youtube pages. |
yt-remote-connected-devices | never | YouTube sets this cookie to store the user's video preferences using embedded YouTube videos. |
yt-remote-device-id | never | YouTube sets this cookie to store the user's video preferences using embedded YouTube videos. |
yt.innertube::nextId | never | YouTube sets this cookie to register a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen. |
yt.innertube::requests | never | YouTube sets this cookie to register a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen. |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
_ga | 1 year 1 month 4 days | Google Analytics sets this cookie to calculate visitor, session and campaign data and track site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognise unique visitors. |
_ga_* | 1 year 1 month 4 days | Google Analytics sets this cookie to store and count page views. |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
wp-wpml_current_language | session | WordPress multilingual plugin sets this cookie to store the current language/language settings. |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
TESTCOOKIESENABLED | 1 minute | Description is currently not available. |